Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Fırçalama Yöntemleri Nelerdir ve Nasıl Fırçalanır?

20-12-2023 12:48
Fırçalama Yöntemleri Nelerdir ve Nasıl Fırçalanır?

Diş fırçalama yöntemleri doğru yapılmadığı takdirde dişin yapısına faydadan çok zarar getirebilir. Diş etinin hassas bir dokuya sahip olması nedeniyle diş fırçalamada bazı teknik ve yöntemlere çok önem verilmesi gerekir. Aksi halde bilinçsiz bir şekilde ve hatalı diş fırçalama yöntemleri uygulanarak yapılan fırçalamalar dişin yapısına zarar verebilir. Diş minesinin zedelenmesi ve diş etinin deforme olması gibi sorunlarla karşılaşılmaması için doğru diş fırçalama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu yazımızda dişlerinizi en ideal biçimde nasıl fırçalayabileceğinizi öğrenebilir hemen uygulamaya başlayabilirsiniz.

Diş Fırçalama Tekniği Nelerdir?

Diş fırçalama teknikleri ağız ve diş sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Tüketilen gıdalar sebebiyle diş üzerinde oluşan bakteri plakları, zamanla dişin etrafını sarıp dişin deforme olmasına neden olur. Dişleri doğru fırçalama tekniği ile temizlemezseniz ağız ve diş sağlığı korunmadığı için diş kayıplarına varan problemler çıkabilir. Bu tür riskleri ortadan kaldırmak için doğru diş fırçalama tekniği ile doğru diş fırçalama ekipmanları uygulanmalıdır. Eğer diş eti fırçalama tekniğiniz hatalıysa diş eti çekilmesi gibi hastalıklarla karşılaşma olasılığınız yüksektir. 

Doğru Diş Fırçalama Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

İdeal diş fırçalama yöntemi herkesin uygulayabileceği basit tekniklerden oluşur. Uzman diş hekimlerinin de tavsiye ettiği doğru diş fırçalama tekniğinde şu detaylara dikkat edilmelidir:

  • Diş macununu bol sıkmaya gerek yoktur. 
  • Nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılmalıdır. 
  • Diş fırçasını tutarken fırça uçları diş etine bakacak biçimde 45 derece açı oluşturmanız gerekir. 
  • Çapraz açı ile dişler daha sağlıklı ve ideal biçimde temizlenebilir. 
  • Dişlere fazla baskı uygulamadan fırçayı dairesel hareketlerle yönlendirmek gerekir. 
  • Dişlerin çiğneme kısmı denilen üst bölgesinde fırça ileri geri hareket ettirilmelidir. 

Bu tür diş fırçalama yöntemleri uygulandığında ağız ve diş sağlığı en iyi şekilde korunmuş olur. Dudak – diş eti bağının yapısal bozukluklarından ve çeşitli diş eti hastalıklarından korunmak için her diş fırçalama işleminde bu yöntemler uygulanmalıdır. Küçük yaştaki çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılırken doğru yöntemleri uygulamaları teşvik edilmelidir.

Dişler En İdeal Şekilde Nasıl Fırçalanır?

Doğru diş fırçalama tekniği uygulanırken her gün en az 2 kere diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Fırçayı doğru açıda tutmanın yanı sıra dil yüzeyi de diş bakımının bir parçası olarak ihmal edilmemelidir. Dil yüzeyini düzenli olarak temizlemek kötü ağız kokusunu önlemek ve ağız içi bakterilerden tam anlamıyla kurtulmak için çok etkilidir. Sabah ve akşam olacak şekilde dişlerinizi fırçaladığınız takdirde sağlıklı diş ve ağız yapısına kavuşabilirsiniz. Dişlerinizi uzman diş hekimlerin tavsiye ettiği şekilde fırçaladıktan sonra ağzınızdaki diş macununu tükürmeniz yeterlidir. Daha sonra ağzınızı su ile çalkalayarak diş macununun ağızdan atılmasını sağlayabilirsiniz. 

Fırçalama Dışında Yapılması Gereken Diş Bakımları 

Günlük diş bakımı, sadece diş fırçalamaktan ibaret değildir. Bu nedenle günde en az 2 sefer olacak şekilde dişlerinizi fırçalasanız bile günlük diş bakım rutinini komple bir şekilde yapmanız tavsiye edilir. Diş fırçasının yetişemediği bölgelerde, genellikle dişlerin arasında yuvalanan bakteriler diş çürüklerine sebep olabilir. Bu yüzden diş fırçalama dışında yapılması gereken günlük diş bakımları şunlardır:

  • Düzenli olarak diş ipi kullanmak 
  • Gargara ve ağız çalkalama suyu kullanmak 
  • Ara yüz fırçası kullanmak 

Ağız ve diş sağlığı için diş bakımını eksiksiz olarak yapmak çok önemlidir. En ideal diş fırçalama yöntemini uygularken bir yandan da sizin ağız yapınıza uygun diş bakım ekipmanları seçmeniz önerilir. Çünkü diş fırçalama yöntemleri yumuşak kıllı ve baş kısmı ağız büyüklüğüne uygun diş fırçalarıyla uygulanabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.