Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Endodonti (Kanal Tedavisi)

24-01-2023 23:21
Endodonti (Kanal Tedavisi)
 Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti diş hekimliğinde önemli bir uzmanlık alanı olarak öne çıkmaktadır. Diş minesi, dentin ve diş pulpasınınincelenmesi ve tedavisi ile ilgili diş hekimliği uzmanlığı olarak günümüzde yaygın bir uygulama alanına sahiptir. Bu kapsamda birçok farklı tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Günümüzde çoğu zaman diş hekimliğinde kanal tedavileri ile beraber anılmaktadır. 

Dişin pulpasında yer alan damar ve sinirlerin bölgeden çıkarılarak oluşan boşluğun temizlenmesi ve kanal yapısının da genişletilerek, kanallara oluşan boşlukların doldurulmasını kapsayan çeşitli tedaviler sunulmaktadır. Endodonti (kanal tedavisi) uygulamaları kapsamında farklı metotlar ve hastaların genel durumuna göre tedavi süreçleri işletilmektedir. 

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Kanal tedavisi ile çok sık anılan endodonti, diş hekimliği için son derece önemli bir uzmanlık alanıdır. Endodontiyi anlamak için öncelikle terminolojik olarak tanımlamasına bakılması gerekecektir. Latince bir sözcük olan endodontiendo (iç) ve donti (diş) kelimelerinden türemiştir. Temelde ise diş minesi, dentin ve diş pulpasının incelenmesi ve tedavi edilmesiyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Endodontik tedaviler en sık uygulanan işlemler arasında yer almaktadır. Diş pulmasınınhastalanması veya yaralanması durumunda dişi kurtarmak için endodontik tedavilere başvurulması gerekecektir. 

Endodonti tedavileri uygulayan hekimlere ise endodontistdenilmektedir. Yaygın olarak kanal tedavisi ile anılan endodonti uygulamalarında hastaların sağlık durumlarına göre farklı seçeneklere de yer verilmektedir. Yapılacak kapsamlı değerlendirmeler sonrasında ne tür tedavilerin yapılacağına uzman hekim tarafından karar verilecektir. 

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nasıl Yapılır?

Endodonti kanal tedavisi uzmanlık ve deneyim gerektiren bir iştir. Bu kapsamda hastaların genel sağlık durumundan yaşadıkları mevcut rahatsızlığın türüne göre uygun metot seçilmelidir. Endodontik tedavi kapsamında diş özü – diş pulpasında bulunan damar ve sinirlerin bölgeden çıkarılması gerekir. Bu unsurların bölgeden çıkarılmasının ardından ortaya çıkan boşluk dezenfekte edilerek, kanal yapısının genişletilmesi ve kanalda ortaya çıkan boşluğun ise özel dolgular ile kapatılması sağlanır. 

Radyolojk görüntüleme ve dental muayene ile hastaların kanal tedavisi için uygun olup olmadıklarına karar verilmesi gerekecektir. Kanal tedavisi sonrasında dişlerin yapısal olarak çok daha kırılgan oldukları görülmektedir. Bu nedenle çoğu zaman kanal tedavi gören dişlerin korunması ve ömrünün uzaması için porselen, seramik ya da metal taç ile diş kaplamalarının yapılması ve dişin restore edilmesi önerilmektedir. Endodonti (kanal tedavisi) ile hastalara kapsamlı uygulamalar yapılmaktadır. 

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılır?

Kanal tedavisi belirtileri ortaya çıktığında hekim tarafından endodonti uygulamalarına başvurulması gerekebilir. Kanal tedavisine başvurulmasında temel etkenlerden biri dişte meydana gelen çürüklere dolgu ile müdahalenin yetersiz kaldığı durumlar ve beraberinde iltihap olması gibi etkenler yer almaktadır. 

Dolgunun yetersiz kalacağı durumlarda, iltihaplanmada, diş çürüğünün ilerlemesi halinde ve acılı ve ağrılı bir hale gelmesi durumunda diş kanal tedavisi uygulanmaktadır. Dişte meydana gelen çürümeler zamanında tedavi edilmediğinde çürük derinlere ilerlemektedir. Bu nedenle en kısa sürede tedaviye başlanması gerekecektir. Gerekli hallerde kanal tedavisi yapılmadığında ciddi sağlık sorunları baş gösterecektir. 

Endodonti (Kanal Tedavisi) Fiyatları Ne Kadar? 

Endodonti kanal tedavisi fiyatları birçok etkene göre değişecektir. Hastaların klinik tercihlerini fiyatlardan önce uzmanlık ve klinik olanaklarına göre değerlendirmelerde bulunmaları gerekmektedir. Bu kapsamda endodontitedavilerinde fiyatlar birçok farklı unsura görebelirlenmektedir. 

Diş hekimliği uygulamalarına yönelik gelişmiş klinik olanaklarımızdan yararlanarak endodonti (kanal tedavisi)başta olmak üzere birçok tedavi yöntemini güvenle tercih edebilirsiniz. Ağız ve diş sağlığınıza yönelik birçok farklı tedaviden yararlanarak çok daha sağlıklı, güçlü ve estetik dişlere sahip olmanız mümkündür. 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.