Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar

24-01-2023 23:15
Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar
 Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar

Diş yapısına ve sağlığına zarar veren kötü alışkanlıklar her yaştan kişilerde görülebilir. Günlük hayatında dişlerine iyi bakmasına rağmen çeşitli diş ve diş eti sağlık sorunları yaşayan kişiler olabilir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmak gibi alışkanlıklar dişinizi temiz tutarken bir yandan kötü alışkanlıklarla dişinize zarar verebilirsiniz. Her yaştan kişinin dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında muzdarip olduğu bir problem bulunabilir. Dolayısıyla diş sağlığını bozan şeylerin farkında olmak, dişlere zarar veren alışkanlığı engellemek için atılacak ilk adımdır. 

Diş Gıcırdatmak 

Diş gıcırdatma alışkanlığı, genellikle stres ve uyku bozuklukları ile ilişkilendirilir. Psikolojik bir temele dayandırılan diş gıcırdatmaya neyin sebep olduğunu bulmak için doktor muayenesi şarttır. Bazı durumlarda çene ve diş dizilimi bozuklukları da günlük yaşamda kişinin sık sık diş gıcırdatmasına yol açabilir. Özellikle uyku sırasında diş gıcırdatma problemi olan kişiler dişlerinde yoğun ağrı ve diş kırılması şikayetleriyle karşılaşabilir. Bu kişilerin tedavisinde dişleri koruyucu apareyler kullanılmaktadır 

Şekerli Sakız Çiğnemek 

Şekerli sakız çiğneme alışkanlığı diş sağlığını olumsuz etkileyen bir davranıştır. Uzun süre çiğnenen şekerli sakızın diş minesi üzerine yapışması kaçınılmazdır. Günlük yaşamında sürekli şekerli sakız çiğneyen kişiler diş hijyeninedikkat etmezse dişe yapışan şeker, bakteri oluşumunu hızlandırır. Dişte oluşan plak ve tartar zamanla enfeksiyona ve hatta diş çürüklerine yol açabilir. 

Dişlerle Şişe Kapağı Açmak 

Dişle sıkarak şişe kapağı açmak pek çok kişinin alışkanlık haline getirdiği bir harekettir. Soda veya gazlı içeceklerin kapağını ağzıyla açanlar dişlerine ciddi zararlar verebilir. Dişlerle şişe kapağı veya plastik ambalajları açmak ufak darbelerle de olsa dişte çatlaklara sebep olabilir. Dişlere zarar veren alışkanlıklar devamlı yapıldığında dişte çürüklere neden olabilir.

Enerji İçeceği Tüketmek 

Enerji içeceği tüketme alışkanlığı dişlerin sürekli asitli ve şekerli meşrubatlara maruz kalmasına yol açar. Diş minesi üzerinde asit saldırısı oluşturan enerji ve sporcu içeceklerinin aşırı miktarda tüketilmesi doğru değildir. Çoğunun içeriğinde şeker bulunan enerji içecekleri yerine taze sıkılmış meyvelerin enerjisinden yararlanmak daha sağlıklıdır. Asitli gıdalar tüketmek diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. 

Kalem Çiğnemek 

Kalem çiğneme alışkanlığı öğrencilik yıllarından kalma bir davranış olabilir. Öğrencilik zamanı dışında iş yaşamında da stres yüzünden kalem veya benzeri cisimleri çiğneme alışkanlığı olan kişi sayısı azımsanmayacak düzeydedir. Stres kaynaklı cisim çiğnemek dişlere ciddi zararlar verebilir ve dişin çekilmesine kadar ilerleyen problemler yaratabilir. Strese bağlı kalem çiğneme gibi dişe zarar veren alışkanlıkları ortadan kaldırmak için gerekliyse psikolojik destek alınması tavsiye edilir. 

Kahve ve Sigara İçmek 

Kahve ve sigara tüketme alışkanlığı çok kişinin mustarip olduğu bir sorundur. Günlük yaşamında aşırı miktarda kahve ve sigara tüketen kişilerin dişlerinde fiziksel ve estetik olarak bazı problemler ortaya çıkabilir. Dişlerde renk değişikliği konusunda endişeleriniz varsa uzman diş hekimlerine danışarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. 

İstifra Etmek 

İstifra etme alışkanlığı özellikle tıbbi dilde bulimia gibi hastalıklara sahip kişilerde çok görülür. Yeme problemleri kişide devamlı olarak kusma davranışı göstermesine yol açabilir. Kusmuk içinde diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkileyecek bakteriler yaygındır. Bu yüzden bakteri oluşumu ve kötü ağız kokusu gibi şikayetler görülmesi olasıdır. Yeme bozuklukları ile ilgili tıbbi ve psikolojik destek alarak diş sağlığını korumanız mümkündür. Dişlere zarar verenalışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olduğunuzda bu kötü alışkanlıklarınızı yenmek için daha fazla motivasyonkazanabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.