Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

24-01-2023 22:39
Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?
 Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

Diş eti hastalıkları bölümü tarafından hastaların genel durumlarına yönelik yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda diş eti hastalıklarına karar verilebilir. Günümüzde hemen hemen her yaş grubunda görülen yaygın rahatsızlıklardan olan diş eti hastalıkları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz ağız ve diş bakımı bunun temel nedenleri arasında gösterilebilir. 

Her diş eti hastalığı farklı belirtilere ve tedavi yöntemlerine sahiptir. Bu nedenle diş eti sorunları yaşayan herkes için süreç farklı şekilde işleyecektir. Diş eti hastalıları ve tedavileri hastaya ve tespit edilen hastalığa özel olarak yapılmalıdır. 

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir ağız ve diş rahatsızlığıdır. Dişleri çevreleyen ve destekleyen dokularda görülen bir enfeksiyon hastalığı olarak da tanımlanabilir. Hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde görülebilir. Diş eti hastalığı birkaç aşamada ortaya çıkabilir. Genelde erken evre olarak diş eti iltihabı, diğer adıyla gingivitis yaygın görülen rahatsızlıklara arasında yer almaktadır. 

Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde dişleri çeneye sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanmaktadır. Bu aşamada ortaya çıkan diş eti iltihaplanması ise daha çok periodontitis adıyla anılır. Diş eti hastalıklarının erken evrede tespit edilmesi kolay olmayabilir. 

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalığı belirtileri birçok şekilde kendini gösterecektir. Kişilerin gündelik yaşamda ciddi zorluk yaşamasına neden olan bu rahatsızlıklar nedeniyle hastaların en kısa sürede tedaviye başvurmaları gerekmektedir. Erken evrede diş eti hastalığının ortaya çıkan belirtileri arasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet gibi temel durumlar görülecektir. 

Diş eti hastalığı belirtilerinden bazıları kısaca şunlardır:

• Dişleri fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama oluşumu. 
• Diş etlerine şişlik, kızarıklık ve hassasiyet sorunları.
• Ağız kokusu.
• Küçüle diş eteri. 
• Hassasiyetin artması vb. 

Başlangıç aşamasında belirtiler hafif seyredebilir. Ancak zamanında müdahale edilmediği takdirde çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Diş eti hastalıkları ve tedavileri için hastalığın hangi aşamada olduğuna göre uygun tedavinin uygulanması gerekecektir. 

Diş Eti Hastalığı Neden Olur?

Diş eti hastalığı nedenleri arasında başlıca sebep mikrobiyaldental plak olarak tanımlanan, temizlenmeyen gıda artıkları ile tükürükten gelen bakterilerin birleşimi olan ta baka olduğu bilinmektedir. Mikrobiyal dental plak, diş çevresinde dokulara ciddi hasarlar verecek periodontal hastalığa zemin hazırlayacaktır. 

Mikrobiyal dental plak dışında diş eti sorunlarına yol açan ve kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olacak diğer nedenler arasında şunlar sayılabilir:

• Sigara kullanımı, 
• Diyabet, 
• LÖSEMİ ve AIDS gibi sistemiz hastalıklar,
• Stres,
• Kalp ve tansiyon ilaçları vb. 

Hastaların birçoğunda yetersiz ağız bakımı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının temel etken olduğu görülmektedir.Söz konusu unsurların dışında farklı tür hastalıklar ve bazı ilaçların düzenli kullanımı sonucunda da çeşitli diş ve diş eti rahatsızlıkları görülmektedir. 

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nedir? 

Diş eti hastalıkları tedavisi birçok farklı aşmadan oluşmaktadır. Öncelikle hastalığa neden olan temel unsurun belirlenmesi ve kapsamlı bir inceleme yapılması gerekecektir. Diş eti hastalıklarında genelde cerrahi ve cerrahi olmayan iki farklı başlık altında işlem uygulanmaktadır. 

Plak ve tartarların profesyonel diş temizliği ile ilk aşamada ortadan kaldırılması gerekecektir. Genel bakım ve temizlik işlemlerinin ardından gerekli durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Diş eti hastalıkları ve tedavileri kapsamında ilaç tedavileri de uygulanabilir. Temel nedeni hastaların ağız ve diş sağlığına yeterli önemi vermemesi olarak gösterilebilir. Hastaların tedavi sonrasında gündelik alışkanlıklarını da değiştirmeleri gerekecektir. 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.