Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Diş Eti Çekilme Sebepleri Nelerdir?

24-01-2023 22:36
Diş Eti Çekilme Sebepleri Nelerdir?
 Diş Eti Çekilme Sebepleri Nelerdir?

Diş etinde çekilme nedenleri kişinin yaşam tarzına, yaşına ve genetik koşullarına göre farklılık gösterebilir. Tıbbi olarak gingiva adı verilen diş etleri her dişin görünen kısmının altında onu saran pembe renkli bir dokudur. Kan damarları açısından zengin olan diş etleri, dişin yuvasında sağlam bir şekilde kalmasını sağlayan önemli bir yapıdır. Diş köklerini koruyan ve çene kemiğine yapışık duran diş etleri, çeşitli sebeplerden dolayı geri çekilebilir. Diş eti çekilme sebeplerive tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgilere bu yazımızdan göz atabilirsiniz. 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş etinde çekilme sorunu, genellikle kişinin yaşı ilerledikçe ortaya çıksa da bazı vakalarda genç yaştaki hastalarda bile görülebilir. En yaygın diş problemlerinden biri olan diş eti çekilmesi her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmez çünkü diş eti çekilmesi aniden değil yavaş yavaş gelişen bir sorundur. Diş eti çekilmesinin arkasında pek çok farklı sebep etkili olabilir. Diş eti çekilmesinden şüphelenmeniz ve bazı belirtileri fark etmeniz halinde mümkün olan en kısa sürede uzman diş hekimine muayene olmanız tavsiye edilir. 

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin semptomları her insanda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmesinin ilk ve en önemli belirtisi dişlerde aşırı hassasiyet durumunun ortaya çıkışıdır. Diş etinde ve dişlerde hassasiyet oluştuğunda diş etinin çekilmeye başladığı söylenebilir. Bunun dışında diş eti çekilmesinin belirtileri şunlardır:

• Diş fırçalarken veya normal zamanda diş eti kanaması 
• Elma ve armut gibi sert gıdaları ısırırken diş etinin kanaması 
• Dişin normalden daha uzun gözükmesi 
• Sallanan dişler 
• Diş etinde kızarıklık ve şişlik gözlemlenmesi

Bu tür belirtilere dikkat ederek diş etinde çekilme olup olmadığından şüphelenebilirsiniz. Diş eti çekilme sebepleriher insanda farklı olduğu için uygulanması gereken tedavi yöntemi de farklılık gösterebilir. Genetik etkiler ve hatalı uygulamalar diş etinde çekilme meydana getirebilir. 

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş eti çekilmesinin sebepleri kişinin diş bakımına özen göstermemesinden kaynaklanabileceği gibi dişlerine çok iyi bakan kişilerde bile bazı faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Diş etlerinin çekilmesine neden olabilecek faktörlerden bazıları şunlardır:

• Periodontal hastalıklar 
• Genetik faktörler
• Yanlış ve şiddetli diş fırçalama 
• Diş bakımına yeterli özeni göstermemek 
• Ergenlik ve hamilelik dönemlerindeki hormon değişiklikleri 
• Tütün ürünleri kullanmak 
• Uyurken diş sıkmak ve diş gıcırdatmak 
• Çarpık dişler ve yanlış hizalanan ısırık 
• Dudak veya dile piercing yaptırmak 

Tütün ürünleri, dişlerin rengini sararttığı gibi diş eti çekilmesine neden olan yapışkan plaklar içerir. Dişleri gıcırdatmak, diş minesine aşırı kuvvet uygulamaya neden olur. Bu yüzden dişi saran diş etleri deforme olacağı için zamanla diş eti çekilmesi görülebilir. Dişleri günde en az 2 defa fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve gargara yapmamak dişlerde plak oluşumunu arttıracağı için diş eti çekilmesine neden olabilir. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi tedavisi uzman diş hekimi gözetiminde yapılır. Hafif seviyede görülen diş eti çekilmesi, bu bölgedeki dişlerin derinlemesine temizliği ile tedavi edilebilir. Diş etini saran plak ve tartar dikkatlice çıkarılır ve gerekli görülmesi halinde bakterileri yok etmek için antibiyotik ilaç tedavisi uygulanabilir. Diş eti çekilmesi kemik kaybı sebeplerden kaynaklanıyorsa bu hasarı onarmak için kapsamlı diş eti ameliyatı gerekli olabilir. Diş eti çekilme sebepleri her insanda farklı nedenlerden ortaya çıktığı için tedavi sürecinde buna uygun yöntemler tercih edilmelidir. 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.