Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Diş Ağrısı Neden Oluşur?

12-02-2024 12:38
Diş Ağrısı Neden Oluşur?

Diş ağrısı oluşumu dişin hem iç yapısında hem de çevresinde meydana gelebilir. Küçük büyük demeden her yaştan kişinin mustarip olduğu diş ağrısının belirli sebepleri vardır. Küçük çaplı diş ağrılarını dindirmek için kişinin kendi başına uygulayabileceği bazı tedavi yöntemler vardır. Ancak daha büyük çaplı ve ciddi diş ağrılarının tedavisinde mutlaka diş hekiminden destek alınması gerekir. Diş ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Diş Ağrısı Nedir?

Şiddetli diş ağrısı, dişin iç yapısında meydana gelen sorunlara işaret edebilir. Diş minesinin içinde pulpa adında bir tabaka vardır. Bu tabaka sinirler, dokular ve kan damarları oluşturur. Yumuşak yapıdaki pulpa insan vücudundaki en hassas sinirlerden biridir. Bu sinirler çeşitli faktörlerden dolayı tahriş veya deforme olduğunda dişte şiddetli bir ağrı meydana gelebilir. Diş ağrısında enfeksiyon kaynaklı apse gibi şikayetler de eşlik edebilir. Diş ağrısının kendisi ölümcül bir rahatsızlık yaratmasa da diş kaybına yol açabilecek sorunlara kadar ilerleme gösterebilir.

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısı sebepleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Esasında yoğun diş ağrısı hissedilmesi diş yapısında meydana gelen başka bir hastalığın belirtisidir. Bir semptom olarak diş ağrısına neden olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişte çürük oluşumu 
  • Dişin iç yapısında meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar 
  • Diş apsesi 
  • Diş çatlağı veya dişin kırılması 
  • Diş dolgusunun hasar görmesi 
  • Yanlış sakız çiğneme, diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlıklar
  • Dişlerde deformasyon 
  • Diş eti enfeksiyonu 
  • Diş etlerinden diş çıkması (Diş patlaması)
  • Yirmilik diş oluşumu 

Görüldüğü üzere dişin iç yapısında ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen değişimler dişte ağrıya sebep olabilir. Diş ağrısı nedenleri, hastalık veya dış unsurun ilerlemiş olmasına göre farklı şiddette ortaya çıkabilir. 

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı semptomları dişte ağrıya neden olan duruma göre şiddetli veya çok az hissedilir seviyede olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere dişin sürekli sızlaması, ağrıması ve hassasiyet durumu dişte ağrı belirtileri olarak görülür. Enfeksiyon kapmış bir diş, kötü tada sahip bir akıntı veya ağızda geçmeyen kötü kokuya neden olabilir. Eğer diş ağrısıyla beraber soluma ve yutmada sorun yaşanıyorsa farklı durumlardan şüphelenilmesi gerekir. Böyle belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olunması önemle tavsiye edilir.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısını geçiren yöntemler arasında her zaman diş hekimine başvurmaya gerek kalmayabilir. Diş etinde tahriş olduğunda geçici kızarıklık ve ağrı birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Yumurta ve yoğurt gibi yumuşak gıdalar tüketerek diş ağrısı olan yerde basınç oluşturulmamalıdır. Dişlerde sıcak veya soğuk gıdalara karşı hassasiyet geliştiyse yiyecekleri tüketirken dikkat edilmelidir. Halk arasında diş ağrısını geçirmek için kullanılan alternatif yöntemler zaman zaman faydalı olabilir. Ancak tüm bu diş ağrısı geçirme yöntemleri kısa süreli ve hafif ağrılarda uygulanmalıdır. Normalden daha şiddetli veya uzun süre devam eden diş ağrılarında mutlaka diş hekiminden profesyonel tedavi alınması şarttır. 

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı tedavisi, uzman diş hekiminin kapsamlı bir oral muayene yaptıktan sonra seçilir. Diş ağrısına sebep olan vakalar doğru bir şekilde teşhis edildikten sonra gerekli muayene sürecine başlamak yeterlidir. Diş ağrısının tedavisinde antibiyotik ilaçlar veya doğrudan dişe müdahale yöntemleri uygulanabilir. Diş ağrısı nedenleri birbirinden farklı olduğu için hastaya uygulanacak tedavi yöntemi de bu sebeplere bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.