Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Akşam Uykudan Uyandıran Ağrı Neden Olur?

19-01-2023 00:18
Akşam Uykudan Uyandıran Ağrı Neden Olur?
 Akşam Uykudan Uyandıran Ağrı Neden Olur?

Gece uykudan uyandıran diş ağrısı nedenleri genellikle dişin çürümesi ve pulpa adı verilen bölgedeki sinirlerin uyarılmasıdır. Ağız ve diş bakımına yeterli özen göstermeyip düzenli olarak dişlerini fırçalamayan kişilerde bu tür şiddetli diş ağrıları görülebilir. Diş çürükleri, dişte ağrıya neden olan en yaygın sağlık sorunlarının başında gelir. Bunun dışında dişin gece saatlerinde ağrımasına yol açacak başka faktörler de vardır. Uykudan uyandıran diş ağrısı sorunu yaşıyorsanız bu yazımızdaki detaylı bilgilere göz atarak bu soruna kendi imkanlarınızla çözüm üretebilirsiniz.

Gece Başlayan Diş Ağrıları

Gece şiddetli diş ağrısı yaşayan pek çok kişi uykuya dalmakta zorlanabilir ve hatta uyurken ağrı yüzünden uyanabilir. Dişteki en dış katman olan diş minesi sinirsiz ve sert yapıda bir maddedir. Ancak diş minesinin içinde pulpa adı verilen kan damarları ve sinirlerin bulunduğu bir bölge vardır. Dişin çatlaması, çürümesi ve benzeri sağlık sorunları yüzünden pulpanın deforme olması dişte ağrılara sebep olabilir. Diş çürüğüne neden olan pek çok mikroorganizma, dişin sinir dokusuna ulaşarak ağrıyı şiddetlendirebilir. Özellikle gece başlayan diş ağrılarında zamanında çözüm alınmazsa diş kaybına yol açacak kadar büyük problemlerle karşılaşılabilir.

Gece Uykudan Uyandıran Diş Ağrısının Nedenleri 

Gece uyutmayan diş ağrısının nedenleri genellikle diş çürüğüdür. Çünkü dişte çürük oluşmaya başladığında içteki dokular yavaş yavaş enfeksiyon kapar. Başta hafif bir ağrı olmasına rağmen çürük ilerledikçe daha ciddi ve şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen uzun süreli diş ağrısı kendiliğinden geçmez. Bu tür durumlarda mümkün olan en kısa süre içinde uzman diş hekimine muayene olmak gerekir. Gece şiddetlenen diş ağrısına sebep olan durumlar genellikle şunlardır:

• Diş çürüğünün dişin sinirine kadar ulaşması 
• Diş sinirinde travma
• Dişin kırılması veya çatlaması 
• Gece diş gıcırdatma yüzünden dişin deforme olması 

Uykudan uyandıran diş ağrısı için en etkili yöntem diş muayenesinden geçerek dişte ağrıya sebep olan unsurların tedavisidir. Halk arasında karanfil, sarımsak, alkol gibi uygulanan yöntemlerin diş çevresindeki dokulara zarar verme riski bulunmaktadır. Bu sebeple enfeksiyonların ilerlememesi için diş çürüğünün en kısa sürede temizlenip gerekli dolguların yapılması şarttır.

Diş Ağrısı Neden Gece Olur?

Gece başlayan diş ağrısı nedenleri birbirinden farklı olabilir. Eğer canlılığını yitirmiş bir diş ağrı yapıyorsa kanal tedavisi gibi yöntemler uygulanarak tedavi edilmesi gerekir. Herhangi bir tedavi uygulanmazsa diş çürüğü ilerleyerek enfeksiyonkapar ve şişliğe neden olabilir. Sonuç olarak şiddetli ağrıya rağmen diş hekimi tarafından tedavi edilmeyen dişin çekilmesi gerekebilir. 

Diş Ağrısından Uyuyamayanların Yapması Gerekenler

Gece diş ağrısından uyuyamayanların yapması gerekenler ağrı hissini bir nebze azaltabilir. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli diş ağrısı yaşayanların bu ağrıyı hafifletmek için bazı yöntemlere başvurabilir. Diş doktoruna gitmeye gerek kalmadan evde kendi başınıza şiddetli diş ağrısını geçirmek istiyorsanız tuzlu su ile gargara yapmanız tavsiye edilir. Tuzlu su, doğal bir dezenfektan olarak kullanıldığı için dişin çevresinde şiddetli ağrıya neden olan bölgeyi hijyenik hale getirir. 

Bunun dışında buzla soğuk kompres yapmak ağrıyan dişin etrafındaki bölgede oluşan lezyonları yumuşatabilir. Bu durumda diş ağrısının şiddeti hafifleyeceği için uykuya dalmak kolaylaşacaktır. Sarımsak doğal antibiyotik olarak kullanıldığı için ağrıyan dişin üzerine macun yaparak sarımsak konulması etkili bir çözümdür. Bunun dışında karanfil ve soğan gibi besin maddeleri de evde ağrıyan dişe çözüm bulmak isteyenlerin kullanabileceği alternatif yöntemlerdir. Uykudan uyandıran diş ağrısı ile karşılaştığınız durumlarda vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olmanız tavsiye edilir. 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.