Saçların dökülmesi birden fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir. Saç dökülmesi genellikle erkeklerin rahatsızlık yaşadıkları bir konu olarak bilinse de bazı kadınlar da saç dökülmesi sorununu yaşarlar. Saç dökülmesi özellikle erkeklerde sonu kesin olarak kellik olacak bir sorun olarak görünse de durum aslında bu şekilde değildir. Saç dökülmesi önlenebilir ya da saç ekimi gibi uygulamalar ile saçların gürleşmesi de sağlanabilir. Saç dökülmesi probleminin nedenleri sonradan oluşmuş ya da maruz kalınan faktörler ya da kalıtsal özellikler olabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
Yaşlılık
Yaşın ilerlemesi ile beraber çoğu insan saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalır çünkü saç büyümesi yavaşlar. Belirli bir yaştan sonra saç kökleri saç büyümesini durdurur ve bu da kafa derisindeki saçların incelmesine neden olur. Saçlar rengini de kaybetmeye başlayarak beyazlar. Yaşın belirli bir noktadan sonra artması ile beraber kadınlarda da erkeklerde de saç çizgisi doğal olarak gerilemeye başlar.
Alopesi Areata (Saç Kıran)
Alopesi areata yani saç kıran hastalığı vücudun bağışıklık sistemi saç köklerine (saçı yerinde tutan yerlere) saldırdığında gelişen ve saç dökülmesine neden olan bir hastalıktır. Saç kıran hastalığı esnasında saç deriniz başta olmak üzere vücudunuzun herhangi bir yerinde, burnunuzun içindeki ya özel bölgenizdeki saçları ve kılları bile kaybedebilirsiniz. Bazı insanlar saç kıran hastalığı esnasında kirpiklerini ya da kaşlarını bile kaybederler.
Kanser Tedavisi
Kanser tedavisi için kemoterapi alırsanız ya da baş ve boyun bölgenize radyasyon tedavisi uygulanırsa tedaviye başladıktan sonraki birkaç hafta içinde saçlarınızın tamamını (veya çoğunu) kaybetme ihtimaliniz vardır. Kanser tedavisi için alınan kemoterapide saç dökülmesi ihtimali elbette ki baş ve boyun bölgesine alınan radyasyon tedavisinden daha yüksektir.
Doğum
Hamilelikte kadınların yüksek hormon seviyeleri yüzünden saçları gürleşir. Doğumdan sonra hamile kadınların hormon seviyesi bir anda düşer. Hatta emzirme döneminin ilk başlarında kadınların hormon seviyeleri menopoz dönemi ile benzerlik gösterir. Hamilelikte gürleşen saçlar gürleşmeye neden olan hormon seviyelerinin düşmesi ile seyrekleşebilir. Buna ek olarak emzirme dönemindeki hormon seviyeleri yüzünden de saç dökülmeleri yaşanabilir.
Saç Bakımı
Saçınızı boyar, perma yapar ya da bunlar gibi farklı uygulamalar yaparsanız saçınıza zarar verme ihtimaliniz yüksektir. Zaman içinde bu hasar saç dökülmesine de neden olabilir. Bu nedenle saçlarınıza fazla işlem yapmamak gerekli işlemlerde de işlemlerin en kaliteli malzemeler ile dikkatli bir şekilde yapıldığından emin olmanız gerekir.
Hormonal dengesizlik
Hormonal dengesizliğin yaygın bir nedeni polikistik over sendromudur (PKOS). Bir kadının yumurtalıklarında kistler bulunması durumu olan polikistik over sendromu saç dökülmelerine neden olabilir. Kadınların kullandıkları doğum kontrol hapları da hormonal dengesizliklere yol açabilir. Hormonal dengesizlik sorunu yaşayanlar saçlarında seyrekleşme ya da dökülme gibi problemler ile karşı karşıya kalabilirler.
Ilaçlar
Bazı ilaçların olası bir yan etkisi saç dökülmesidir. Bir ilacın saç dökülmenize neden olduğunu düşünüyorsanız bunu bazı yöntemler ile teyit edebilirsiniz. Saç dökülmesinin olası bir yan etki olup olmadığını bu ilacı size yazan doktora sorabilirsiniz. Doktorunuzla konuşmadan önce ilacı almayı bırakmamanız önemlidir. Bazı ilaçları almayı aniden bırakmakciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE)
Tedavi edilmeyen CYBE hastalıkları saç dökülmesine yol açabilir. CYBE yani cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ilerlerse saçların ve vücuttaki diğer kılların bölgesel biçimde dökülmesine yol açabilir.
Kan Değerlerinin Düşük Olması
Kan değerlerinin düşük olması da saç dökülmesine yol açabilecek etkenlerden biridir. Özellikle demir eksikliği saç dökülmesi konusunda çok etkili bir faktördür.