PRP Nedir?

PRP tedavisi, kişiden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilip dokulara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bir tıbbi uygulamadır. PRP tedavisine tıbbi olarak trombosit bakımından zengin plazma tedavisi de denmektedir. PRP tedavisi genellikle cilt gençleştirme ve saç dökülmesi gibi estetik ihtiyaçları karşılamak için yapılır. Öte yandan PRP tedavisinin tendon yaralanması, bağ ve kas zedelenmeleri gibi vakalarda iyileştirmeyi hızlandırıcı bir unsur olarak kullanıldığı bilinmektedir. 

PRP harflerinin açılımı İngilizcede “Platelet Rich Plasma” tanımının baş harflerinden oluşur. Kişinin kendi kanından trombosit bakımından zengin plazma elde edilir ve bu ihtiyaç duyulan dokulara enjekte edilir. Söz konusu plazmada hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinlerin bulunması PRP tedavisinin popüler olmasını sağlamıştır. 

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP tedavisi yapılışı ortalama 30-40 dakika süren bir kan transferidir. Hastanın kanı bir tüpe toplanır. Trombosit bakımından zengin plazmaya santrifüj yöntemi uygulanarak kanın diğer bileşenlerinden ayrılması sağlanır. Çünkü trombositlerin yaralı dokuları onarıp iyileştirmesi açısından çok faydalı olduğu bilinir. 

Kandaki trombositlerin sağladığı büyüme kolajen üretimini arttırdığı için saç sağlığını korumak ve estetik hale getirmek için de tercih edilir. PRP tedavisi hastanın ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin saç dökülmesi vakalarında kafa derisine kandaki verimli hücreleri uygulamak için PRP tedavisinden yararlanılabilir. 

PRP Tedavisinde Uygulama Aşamaları Nelerdir?

PRP tedavisindeki aşamalar klinik ortamında ve mutlaka bu alanda eğitim almış uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. PRP tedavisi birbirini takip eden bazı aşamalara sahiptir. Genellikle PRP tedavisinde şu yol izlenir:

  • Hastadan alınan kan miktarı PRP’nin nereye enjekte edileceğine göre değişir. 
  • Saç dökülmesi için kafa derisine PRP enjekte edilecekse 20 ml kan almak yeterlidir. 
  • Steril ortamda alınan kan örneği santrifüj cihazında 15 dakika içinde bileşenlerine ayrılır. 
  • Daha sonra bileşenlerine ayrılmış plazma, enjeksiyon alanı olarak belirlenen yere enjekte edilir. 

Neden PRP Tedavisine İhtiyaç Duyulur?

PRP tedavisinin amacı, hücre ve dokularda iyileşmeyi hızlandırmak için yardımcı tedavi yöntemlerini uygulamaktır. PRP uygulamalarında ayrıca bölgedeki iltihaplanmayı azaltma amacı da vardır. Örneğin saç büyümesini teşvik etme, cildi gençleştirme, hasar gören yumuşak dokunun iyileşmesini hızlandırma gibi nedenlerden dolayı PRP tedavisine başvurulabilir. Trombosit bakımından zengin plazma yani PRP enjeksiyonu vücudun doğal iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar. 

PRP Tedavisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

PRP tedavisinin kullanım alanları, hastanın vücudunda iyileşmenin hızlandırılacağı bölgeye göre değişiklik gösterir. Uzman doktorlar tarafından yapılan PRP’nin en sık tercih edildiği alanlar şunlardır:

  • Saç dökülmesi 
  • Tendon yaralanmaları
  • Ameliyat sonrası onarım
  • Kireçlenme (Osteoartrit)
  • Cilt gençleştirme 

Saç Dökülmesinde PRP Tedavisi 

PRP tedavisi saç dökülmesi sorunu olan kişiler için alternatif çözümler arasında yer alır. Saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için kafa derisine PRP enjeksiyonları yapılabilir. Bu alanda yapılan bilimsel araştırmalara göre PRP enjeksiyonu, erkek tipi kellik olarak biline androjenik alpesi tedavisinde olumlu sonuç vermektedir. Özellikle erkeklerin genetik sebeplerden ötürü saç dökülmesi sorununda PRP tedavisi ile yüz güldüren sonuçlara ulaşılabilir. 

PRP’nin Yan Etkileri Var Mı?

PRP’nin olası yan etkileri, cilde uygulanan enjeksiyon sebebiyle ortaya çıkabilir. PRP doğrudan vücuttan alınan maddeleri içerdiği için fazla alerjik reaksiyona yol açmaz. Yine de PRP tedavisinde kişide görülebilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • PRP enjekte edilen bölgede kanama ve ağrı
  • Doku hasarı 
  • Sinir yaralanmaları 
  • Enfeksiyon 

PRP tedavisi gören hastaların büyük bir çoğunluğu işlemden hemen sonraki gün normal hayat akışına geri dönebilir. PRP tedavisi saç dökülmesi şikayeti olan kişilerde verimli sonuçlar ortaya koymaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir