Protetik diş tedavileri genel itibariyle tedaviye geç kalınmış hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Söz konusu yöntem ile kaybedilen dişlerin yerine, ağız bütünlüğünü bozmayan ve hastalar ile uyumlu olacak şekilde estetik görünüme sahip protezler uygulanır. Bu protezler sayesinde hastalar kaybettikleri dişlerinin yerine protezler ile ağzı ve diş fonksiyonlarını yerine getirebilmektedir.
Protetik diş tedavilerinde hastaların hem estetik olarak daha iyi hissetmeleri hem de ağız ve diş sağlıklarına yeniden kavuşmaları sağlanmaktadır. Protetik diş tedavisi (protez) uygulamaları kapsamında birçok farklı yöntem uygulanabilir.
Protetik Diş Tedavisi Neleri Kapsar?
Protetik diş tedavisi nasıl yapılır ve neleri kapsar gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Temelde hastaların kaybedilen dişlerin, çeşitli protezler kullanılarak hem fonksiyon hem de estetik açıdan yapılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Eksik dişin ya da bölgenin rehabilitasyonunda alternatif birçok protez uygulamasına başvurulabilir.
Protetik diş tedavileri kapsamında sabit ya da hareketli protezler kullanılabilir. Protetik diş tedavilerinin kapsamı kısaca şöyledir:
- Sabit ya da hareketli protezlerin takılması.
- Çene ve yüz cerrahisine başvurulması.
- İmplant tedaviler.
- Eksik ya da bozuk dişlerin tedavisi.
- Estetik açıdan uygun protezlerin kullanımı vb.
Diş hekimliği alanında önemli bir uzmanlık dalı olan protetik diş tedavilerinde kaybedilen dişlerin yerine protezlerle aynı işleve sahip dişlerin kazandırılması yer almaktadır. Bu kapsamda ağız ve diş sağlığına yönelik birçok farklı protez uygulamasına başvurulabilir.
Protetik Diş Tedavisi Protez Mi?
Protetik diş tedavileri çoğu zaman tedaviye geç kalınan hastalara uygulanan tedavi yöntemidir. Genelde ileri yaşlardaki bireylere protez uygulamaları yapıldığı görülmektedir. Diş kaybından doğan sorunların giderilmesine yönelik önemli bir diş hekimliği uygulamasıdır. Kaybedilen dişler yerine, ağız bütünlüğünü bozmayacak ve estetik açıdan kötü görünümü giderecek çeşitli hareketli veya sabit protezler bu kapsamda uygulanmaktadır.
Protetik Diş Tedavisi İmplant Yapar Mı?
Protetik diş tedavisi ne yapar sorusuna oldukça geniş kapsamda yanıt verilmektedir. Diş kaybına yönelik uygulanan ve yapay diş kökü olarak da tanımlanabilen implant uygulamaları da bu kapsamda yer alacaktır. Çeneye diş kökü olarak yerleştirilen implantların üzerine hastalara uygun protezler yapılarak diş eklenmektedir. Bu sayede eksik dişler protezler ile tamamlanmaktadır. Protetik diş tedavisi (protez) uygulamaları kapsamında yaygın olarak implant protez tedavilerine başvurulmaktadır.
Protetik Diş Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Protetik diş tedavisi süresi hastaların durumuna ve tercih edilecek protezlere göre değişmektedir. Diş protezi tedavisine başlanmadan önce muayene, tetkikler ve ölçüler alınmaktadır. Ortalama olarak 5 seans gibi sürelerde tüm işlemler tamamlanmaktadır. Ancak bu süreler daha da uzayabilir. Örneğin implant tedavilerinde genelde implant ile kemiğin uyumu bekleneceği için süreler birkaç aya kadar çıkabilir.
Diğer tüm diş tedavilerinde olduğu gibi protetik diş tedavilerinde de hastaların iyileşme süreci birçok etkene bağlıdır. Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlarla da çok da uzun ömürlü şekilde protezlerin kullanılması mümkündür.
Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Protez diş uygulamaları genelde ileri yaşlardaki ve tedavisine geç kalınmış kişilere uygulanır. Söz konusu tedaviler aynı zamanda çeşitli nedenlere bağlı olarak diş kaybı yaşayan hastalara da uygulanabilmektedir. Bu kapsamda her yaş grubu protetik diş tedavisi kapsamında yer alabilir.
Farklı nedenlere bağlı olarak bir veya birden fazla diş kaybı yaşayan kişilere protetik tedaviler ile çözüm sunulmaktadır. Diş hekimliği alanına giren ve başta protetik diş tedavisi (protez) uygulamaları olmak üzere birçok konuda kliniğimiz ziyaret ederek uygun tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.