Konservatif ve restoratif diş tedavisi günümüzde en sık uygulanan diş hekimliği tedavileri arasında yer almaktadır. Konservatif diş hekimliğinde ise temel hedef gözle görülen mine ve dentlerin kısmı olarak tanımlanan, içinde sinir olmayan kanallar bulunan ve kemikten daha sert yapısının tedavisi ile ilgilenen bir alandır. Daha basit bir ifadeyle çürük önleyici ve çürükten temizleyici bir tedavi yöntemi olarak da değerlendirilebilir.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarına yönelik yaşanan birçok gelişme sayesinde konservatif diş hekimliği tarafından başarılı uygulamalar yapılmaktadır. Bu tedaviler arasında dolgular ilk sırada yer almaktadır. Konservatif diş hekimliği kapsamında başarılı uygulamalar sunan kliniğimizi ziyaret ederek çok daha sağlıklı ve güçlü dişlere sahip olabilirsiniz.
Konservatif Diş Hekimliği Nedir, Ne İşe Yarar?
Konservatif diş hekimliği en basit haliyle çürük önleyici ve çürük temizleyici tedavi yöntemlerini kapsayan bir diş hekimliği alanıdır. Dişte meydana gelen çürüklerin temizlenmesi ve temizleme sonrasında ortaya çıkan boşlukların doldurulması için yapay dolgu malzemeleri kullanılarak dolgu yapılması gibi işlemeleri kapsamaktadır.
Konservatif diş tedavilerinde çoğu zaman çürük dişler tedavi edilmektedir. Diş çürüklerinin dişin sert tabakası olan minenin altındaki dentin tabakasının bozulmaya başlaması ile oluşmaktadır. Çeşitli dolgu yöntemleri ile bu sorunların tedavi edilmesi hedeflenmektedir.
Konservatif Diş Hekimliği Tedavilerinde Neler Yapılır?
Konservatif diş tedavisi kapsamında günümüzde birçok farklı işlem uygulanmaktadır. Bu işlemlerin her biri hastaların genel sağlık durumları ve şikayetlerine bağlı olarak belirlenmektedir. Konservatif diş hekimliği temelde diş çürüklerini hedef alır. Bu kapsamda diş çürüklerinin temizlenmesi ve dolgu işlemlerinin yapılması konservatif diş hekimliği tedavisinin temelini oluşturmaktadır.
Konsevatif diş hekimliği tedavileri kapsamında yaygın olarak tercih edilen dolgu çeşitleri ve tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Amalgam Dolgu Tedavisi: Gümüş veya metal dolgular olarak dikkat çekmektedir. Kalay, bakır, gümüş karışımının civa ile alaşıma girmesi ile oluşan ve son derece dayanıklı bir dolgu yöntemidir.
- Kompozit Dolgu Tedavisi: Amalgam dolgular için alternatif oluşturan kompozit dolgu, dişin sert dolusuna yapıştırıcılar ile yapışmasını sağlayan ve renk seçeneği de olan bir tedavi yöntemidir.
Diş hekimliği kapsamında konservatif tedaviler ile diş çürüklerinin engellenmesi de hedeflenmektedir. Hem çürüklerin önlenmesi hem de çürüğün ilerlememesi için uygun tedaviler tercih edilmelidir. Konservatif diş hekimliği tedavileri kapsamında başarılı sonuçlar almak için uzman kliniğimizin tüm olanaklarından yararlanabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Konservatif Diş Tedavisine Başvurulur?
Dolgu tedavileri başta olmak üzere konservatif diş hekimliğine birçok farklı amaçla başvurulabilir. Dişin zarar gören veya kaybolan kısmının diş benzeri materyaller kullanılarak restore edilmesini ve dişte çürük oluşumunun önlenmesini amaçlamaktadır. Ortaya çıkan diş çürüklerinde konservatif diş hekimliği uygulamalarına başvurulması gerekebilir.
Günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir diş hekimliği bölümü olan konservatif diş hekimliği, diş hekimliği alanında yaşanan son gelişmeler sonrasında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Modern teknolojilerle kapsamlı diş tedavileri sunan kliniğimizden ilgili diş tedavisi hizmetlerini alarak konservatif diş tedavilerinden yararlanabilirsiniz.
Konservatif Diş Hekimliği Neden Önemlidir?
Konservatif tedavi sayesinde diş çürüklerinin önlenmesi ve etkilerinin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda çürüklere bağlı olarak ortaya çıkacak eksiklikleri de çeşitli dolgu yöntemleri ile giderilmesi sağlanmaktadır.
Bireylerin yaşam kalitesi üzerinde ciddi bir etkisi bulunan diş hastalıklarına yönelik birçok farklı yeni nesil tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Konservatif diş hekimliği kapsamında uygulanan tüm yöntemler ise başarılı sonuçlar vermesi sayesinde önemli bir yere sahiptir. Konservatif tedaviler kapsamında hataların durumuna göre farklı birçok tedavi şekli uygulanabilir.