Kalsiyum bakımından zengin besinler sağlıklı bir yaşam sürmek için mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardır. Kalsiyum eksikliği durumunda kemik ve diş sağlığını olumsuz etkileyen bazı problemler ortaya çıkabilir. Büyüme, gelişme, dolaşım ve sinir sistemi üzerinde çok etkili bir mineral olduğu bilinen kalsiyum mutlaka yeterli miktarda alınmalıdır. Günümüzde kalsiyum bakımından zengin bir beslenme diyeti hazırladığınızda vücudun temel fonksiyonları yanı sıra diş sağlığını da korumuş olursunuz. Bu yazımızda kalsiyum içeren besinler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kalsiyum Nedir?
Kalsiyum minerali, vücutta sentezlenmediği için mutlaka besin yoluyla alınması gereken bir mineral türüdür. Vücutta başlıca iki temel görev üstlenen kalsiyum, ilk olarak vücudun yapısal bütünlüğünü destekler. Hücresel yapıyı koruyan kalsiyum, vücutta yüzde 99 oranında kemiklerde bulunur. Geri kalan yüzde 1’lik oran ise dişler başta olmak üzere yumuşak doku, plazma ve ekstra kas sıvılarıdır. Yeterli miktarda kalsiyum alınmadığında vücudun yapısal bütünlüğünü bozan hastalıklar meydana gelebilir. Mineral kalsiyumun vücuttaki bir diğer görevi de metabolik işlevleri düzenlemektir. Dolayısıyla kalsiyum sinir sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde çok etkili olan bir mineraldir.
Kalsiyumun Vücuda Faydaları Nelerdir?
Kalsiyumun vücuda yararları sayesinde vücut bütünlüğü korunur ve daha sağlıklı işleyen bir metabolizma elde edilir. Dolaşım sistemi dışında kemik sağlığı ile doğrudan ilgili olan kalsiyum eksikliğinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İskelet sisteminde kalsiyum devamlı olarak kemiklerden uzaklaştırılır ve tekrar kemiklere dönüp depolanır. Bu sistem çocukluktan itibaren 35 yaşına kadar devam eder ve vücudun gelişimiyle birlikte kemik yoğunluğu da artmış olur. Yeterli miktarda kalsiyum almanın vücuda faydaları şunlardır:
- Kemik ve diş yapısının temelini oluşturduğu için kemik ve diş sağlığını korur.
- Omurga kemiklerini güçlendirip iskelet duruşunu düzgün hale getirir.
- Sırt ağrısı gibi problemleri engeller.
- Kemik erimesi ve kanser türlerinin oluşumunu engeller.
- Kan pıhtılaşmasını sağlar.
- Kan basıncının normal seviyede kalmasını sağlar.
- Vücut kaslarının çalışmasını düzenler.
- Kalp kasını düzenlediği için dolaşım sistemini destekler.
Zengin miktarda kalsiyum içeren besinler tüketildiğinde bu faydaların hepsinden yararlanmak mümkündür. Kalsiyum ayrıca gebeliğe bağlı hipertansiyon gibi hastalıkları önlemede etkili rol üstlenir. Doğum sonrası annenin süt salgısını arttırır. Vücut sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan kalsiyum hücre zarlar arasında iletişimi güçlendirir.
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Vücutta kalsiyum eksikliği çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Vücutta kalsiyum miktarının eksik olduğunu gösteren bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer kalsiyum miktarının azaldığından şüphe duyuyorsanız şu belirtileri kontrol etmeniz önerilir:
- Kaslarda kramp ve yorgunluk
- Tırnak renk değişimleri
- Sık sık tırnak kırılması
- Kalp ritim bozukluğu
- İştahsızlık ve bitkinlik
- Ciltte kuruluk
- Saç dökülmesi
- Uykusuzluk
- Kemik erimesi ve kemik yumuşaması
- Tansiyon problemleri
- Parmak ve ağız çevresinde karıncalanma
- Agresiflik, kaygı ve kişilik bozuklukları
- Depresyon
- Çocuklarda büyümede gerilik ve raşitizm hastalığı
Hangi Besinlerde Kalsiyum Bulunur?
Kalsiyum bulunan besinler sayesinde vücuttaki kalsiyum miktarını ideal seviyeye çıkarmak mümkündür. Vücutta emilme durumu dikkate alınarak kalsiyum içeren şu besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir:
- Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri
- Pekmez, susam, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler
- Yumurta, portakal, mandalina, limon ve çilek
Vegan beslenme alışkanlığını benimsemiş kişiler ise kalsiyum kaynağı olarak tofu, zenginleştirilmiş soya, badem ve pirinç sütü gibi gıdalar tüketebilir. İdeal miktarda kalsiyum içeren besinler tüketildiğinde vücudun sinir, dolaşım ve kas sistemi sağlıklı bir hale gelir. Ayrıca kemik ve diş sağlığı güçlendiği için kalsiyum içeren gıdalara önem verilmelidir.