Kalsiyum eksikliğinin belirtileri her insanda farklı şekilde ortaya çıkabilir. Vücudun yapı bütünlüğünü sağlayan en önemli minerallerden olan kalsiyum, mutlaka çeşitli besinlerden alınması gereken bir mineraldir. Özellikle her yaşta meydana gelebilecek kardiyovasküler hastalıklara karşı önleyici olması bakımından kalsiyum miktarına önem verilmelidir. Vücutta kalsiyum eksikliği belirtileri her kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir. Metabolizmanın sağlıklı çalışabilmesi için en önemli minerallerden biri olan kalsiyum hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kalsiyum Nedir?
Kalsiyum minerali, vücutta sentezlenmediği için mutlaka besin takviyesi yoluyla vücuda sokulması gereken bir mineraldir. Vücudun temel bütünlüğünü koruyan kalsiyumun büyüme, gelişme, sinir ve dolaşım sistemi üzerinde etkili olduğu bilinir. Vücutta yüzde 99 oranında kemiklerde bulunan kalsiyum, bu nedenle kemik sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum bakımından zengin besinler olduğu bilinir. Bu nedenle doğumdan itibaren anne sütü sonrasında süt ürünleri ile yeterli miktarda beslenmeyen kişilerde kalsiyum eksikliği ortaya çıkabilir. Kemik ve iskelet sağlığı başta olmak üzere vücudun genel yapısını sağlıklı tutmak için kalsiyum eksikliğine karşı önlem alınmalıdır.
Kalsiyum Eksikliği Nedir?
Vücutta kalsiyum eksikliği, metabolizmanın kendi içinde sentezlemediği kalsiyum mineralinin yeterince alınmadığını gösteren bir sağlık sorunudur. Bu mineral vücutta kendiliğinden üretilmediği için mutlaka beslenme yoluyla vücuda sokulmalıdır. Eğer vücut yiyeceklerden yeterli miktarda kalsiyum alamazsa kemiklerden kullanmaya başlayacağı için kemik gelişimini sekteye uğratır. Aynı şekilde yaşlılıkta görülen kemik erimesi gibi hastalıklar da kalsiyum eksikliğinin bir sonucudur. Bir çok gıdada doğal olarak bulunan kalsiyum yeterli miktarda tüketilmediğinde kalsiyum eksikliği belirtileri ortaya çıkabilir. Beslenme düzeni dengesiz ve yeterli olmayan kişiler, vücutlarındaki kalsiyum dengesini sağlayabilmek için gıdalara ek olarak kalsiyum takviyesi kullanabilirler.
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Kalsiyum eksikliği semptomları her kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir. Hücresel ve metabolik fonksiyonları derinden etkileyen kalsiyum eksikliği durumunda bazı hastalıklar görülür. Kemiklere sağlamlık katıp hareket özgürlüğü getiren kalsiyum, vücutta yeterli miktarda bulunmadığında bunun tam tersi yönde etki gösterir. Genel olarak kalsiyum eksikliği olan kişilerde ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- İştahsızlık
- Kalp ritim bozuklukları
- Tırnaklarda renk değişimleri ve beyaz lekeler
- Tırnak kırılmaları
- Aşırı yorgunluk hissi ve hareketsizlik
- Saç dökülmesi
- Uykusuzluk ve huzursuzluk
- Kemik erimesi ve kemik yumuşaması
- Tansiyon hastalıkları
- Kas krampları ve kaslarda güçsüzlük
- El ve ayak parmak uçlarında karıncalanma hissi
- Çocukların büyüme sürecinde gerilemesi
- Kemik bozuklukları ve raşitizm hastalığı
- Depresyon
- Agresiflik, kaygı ve kişilik bozuklukları
Kalsiyum Emilimini Azaltan Faktörler Nelerdir?
Kalsiyum mineralinin azaltan faktörler vücudun kalsiyum dengesini bozabilir. Düzenli beslenmesine rağmen vücudunda yeterli miktarda kalsiyum minerali olmayan kişiler genellikle bu tür faktörlerden olumsuz etkilenmektedir:
- Sindirim ve emilim bozuklukları
- Posa içeriği fazla olan gıdalarla beslenmek
- Çok fazla miktarda çinko ve alüminyum alımı
- Kalsiyum emilimine engel olan ilaç kullanımı
- Menopoz sonrası östrojen hormonunun azalması
- D vitamini yetersizliği
Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir?
Kalsiyum bakımından zengin besinler tüketerek vücuttaki kalsiyum minerali dengesini sağlamak mümkündür. Besinler, kalsiyum içerdikleri miktara göre farklı kategorilere alınır. Bu yüzden sağlıklı yaşam sürmek isteyenler kalsiyum mineralini ideal miktarda almak istiyorsa şu besinleri tüketmelidir:
- Kalsiyum içeriği bakımından en zengin kaynaklar: Süt ve süt ürünleri
- Kalsiyum içeriği bakımından iyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık gbi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyveler
Kişide kalsiyum eksikliği belirtileri çıkması durumunda kişinin bu gıdalara ek olarak yumurta, portakal, limon, mandalina gibi besinleri de düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir.