Hamilelikte diş tedavisi ve bakımı diğer birçok konuda olduğu gibi mutlaka özen gösterilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Anne ve bebek sağlığı açısından gebeliğin öğrenildiği ilk andan itibaren kişilerin gündelik yaşamda birçok alışkanlığından vazgeçmeleri gerekecektir. Her ne kadar diş sorunlarının bebek üzerinde etkisi olmayacağı düşünülse de yapılan araştırmalara göre annedeki diş eti hastalığı ile yeni bebekte prematüre ya da düşük arasında bir bağlantı olduğu ifade edilmektedir.
Hamilikte özellikle diş bakımı için erken diş muayenesi planlaması son derece önemlidir. Özellikle gebelikte diş tedavileri için cerrahi yöntemlere başvurulması gereken durumlarda anestezi ve ilaç kullanımlarının da bebek üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Hamilelikte diş bakımları mutlaka uzman hekim tavsiyelerine göre yapılmalıdır.
Hamilelikte Hangi Diş Tedavisi Yapılmaz?
Hamilelikte diş eti ağrısı başta olmak üzere diş çürükleri ve diğer problemler yaygın olarak görülmektedir. Gebelerin diş tedavileri kapsamında ayrıca muayene için röntgen çekilmesi de önerilmemektedir. Gebelikte diş çekimi dahil her türlü diş tedavisi yapılabilmektedir. Ancak gebenin durumunda herhangi bir aciliyet bulunmuyorsa tedavinin doğumdan sonra yapılması önerilmektedir.
Tedavi kapsamında röntgen çekimi, ilaç kullanımı ve anestezi uygulamaları gibi işlemlerden kaçınılması gerekecektir. Bebeğe zarar vermesi muhtemel her türlü işlemden uzak durulmalıdır. Anne ve bebek sağlığının korunmasına yönelik uzman hekim tavsiyesi olmadan gebelere herhangi bir diş tedavisi uygulanmamalıdır.
Hamilelikte Diş Fırçalamak Zararlı Mı?
Hamilelikte diş fırçalamak bebeğe herhangi bir zarar vermeyecektir. Ancak bebeğin gelişimi açısından ilk 3 aylık süreç başta olmak üzere geniş kapsamlı diş tedavilerinin yapılması kesinlikle önerilmemektedir. İltihabi acil durumlarda ise enfeksiyonun bebeğe zarar verebileceği ihtimali dikkate alınarak uzman bir jinekoloğa başvurulmasının ardından tedaviye başlanması gerekebilir.
Gebelik ağız ve diş bakımı normal rutin olarak devam edebilir. Bu dönemde de kişilerin ilerleyen dönemde ağız ve diş sağlığına yönelik sorun yaşamamaları açısından mutlaka bakım önerilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelikte diş bakımları sırasında uygulanan rutinlerin de değiştirilmesi gerekebilir.
Hamilelikte Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte diş çürümesi nedenleri birçok etkene bağlıdır. Normal şartlar altında da diş çürümesine neden olacak unsurlar gebelik sürecinde de diş çürümesinin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Hamileyken hastalarda diş çürümelerine neden olan başlıca unsurlar şunlardır:
- Tatlı, abur cubur ve şekerli yiyeceklere karşı gebelikte artan aşırı istek sonucu çok fazla tüketilmesi ve diş fırçalamanın ihmal edilmesi.
- İlk aylarda görülen bulantılar ve kusmalar nedeniyle ağız ve diş bakımlarının ihmal edilmesine bağlı olarak çürümeler görülebilir.
- Hormonal değişimlere bağlı olarak diş ve diş etlerinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Gebelikte diş çürükleri sorunu ile karşılaşmamak için anne adaylarının ağız ve diş bakımına yönelik hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Hamilelikte Diş Eti Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte diş eti kanaması çoğu zaman yaşanan hormon değişikliklerinin etkisine bağlıdır. gebelik gingiviti nedeniyle yükselen prostaglandin E2 düzeyi erken doğumu tetikleyerek düşük doğuma neden olabilir. Ayrıca gebeliğin üçüncü aylarında artan diş eti bakteriyemi bebeğin organ gelişimi üzerinde olumsuz etkiler gösterebilir. Bu nedenle en ufak bir diş eti ve diş kanamasında da mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekecektir.
Gebelikte her diş tedavisi uygulanmaz. Bu nedenle düzenli olarak hamilelikte diş bakımları gerekecektir. Hekim önerisine göre ağız ve diş bakımlarının ihmal edilmemesi anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Diş eti kanamaları olması durumunda uzman bir hekime başvurulmalıdır.