Florür elementi içeren besin ve diş macunları sayesinde diş sağlığını korumak mümkündür. Dişlerin yapısını güçlendirdiği bilinen florür, aynı zamanda dişlerin dış etkenlere karşı daha dirençli olmasını sağlar. İnsan metabolizması için eser miktarda gerekli olan florür vücutta doğal bir şekilde bulunur. Böylelikle vücutta belirli oranda florür olduğunda diş sağlığı korunurken dişlerde çürük oluşumu engellenir. Florür içeren besinler ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Florür Nedir?
Florür elementi, dişlerin yapısını güçlendiren bir iyon formudur. Flordan meydana gelen florür çeşitli besinlerde ve diş macunu içeriğinde mevcuttur. Flor, torak, su ve hava elementleri ile bitki ve hayvanlarda değişen oranda bulunan bir halojendir. Flor, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli elementler arasında gösterilir. Diş ve kemik gibi sert dokuların temelini oluşturan flor, bu dokuların aşınmaya ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. İnsan vücudunda bulunan sert dokuların içeriğinde ortalama 2 – 3 gram flor olduğu bilinir.
Florür Ne İş Yarar?
Florürün vücuttaki işlevi sert doku olarak bilinen kemik ve diş gibi yapılardaki sağlıklı formu korumaktır. Bitkilerde kemik olmasa da sert dokuyu koruyacak miktarda florür olduğu bilinir. Diş ve kemiklerde depolanan flor, bu kısımlarda aşınmaya karşı ekstra direnç sağlar. Yapılan araştırmalara göre her 100 ml kanda yaklaşık 0.3 mg flor olduğu tespit edilmiştir. Flor elementinden oluşan florürün temel işlevi şunlardır:
- Dişlerin çürümesini önler.
- Dişlerin dış etkenlere karşı daha dirençli olmasını sağlar.
- Vücudunda daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Sert dokuları güçlendirir ve dayanıklılığını arttırır.
Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için eser miktarda flor elementine ihtiyacı olduğu bilinir. Vücuttaki sert dokularda depolanan flor eksik olduğunda vücut bölümleri deformasyona daha yatkın hale gelir. Bu yüzden uzmanlar florür içeren besinler arasından diyet yapıldığında daha sağlıklı bir hayat yaşama imkanına dikkat çekmektedir.
Florürün Dişlere Faydaları Nelerdir?
Florür elementinin diş yapısına faydaları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Diş minesini güçlendiren florür, bu sebeple diş macunlarının içeriğinde bile önemli orana sahiptir. Florür takviyesinin dişlere faydaları şunlardır:
- İçerdiği kalsiyum iyonlar sayesinde diş minesine bağlanır ve dişi güçlendirir.
- Diş çürümesi riskini azaltır.
- Diş ve sert doku çevresindeki bileşiklere karşı koruyucu etki gösterir.
- Çocuklarda diş gelişimini destekler.
- Çocukların dişinde ideal sertlik ve sağlamlık ortamı sağlar.
- Diş dokusunda plak oluşumunu azaltır.
- Diş minesinin gün içinde kaybettiği iyonları geri kazanmasını sağlar.
Hangi Besinlerde Florür Vardır?
Florür içeren besinler, diş sağlığına önem gösteren herkesin hakkında bilgi sahibi olmak istediği bir konudur. Florür iyonları, su kaynaklarında değişen oranlarda bulunur. Vücudun florür ihtiyacı hava, su ve topraktaki flor elementinin geçtiği çeşitli besinlerden karşılanabilir. Yapılan araştırmalara göre içeriğinde en fazla flor bulunan gıda ürünleri şunlardır:
- Bitki çayları yüksek oranda flor içerir.
- Ispanak ve diğer yeşil sebzelerde flor vardır.
- Meyveler arasında yeşil elma yüksek flor içerir.
- Hayvansal gıdalarda değişen oranlarda flor bulunur. Kırmızı et ve beyaz et flor bakımından zengindir.
- Deniz suyunda bol miktarda olduğu için balık ve diğer deniz ürünlerinde flor vardır.
- Yumurta flor elementi içeren besinlerdendir.
- Yüzeysel ve yer altı sularında değişen oranlarda florür vardır.
Florür elementi bu besinlerin sindirim sürecinde vücut tarafından emilir ve dolaşım sistemine girerek dişlere ulaşır. Florür iyonu, diş yapısını güçlendiren ve sağlıklı hale getiren bir elementtir. Bu nedenle florür içeren besinler bakımından zengin bir besleme programı uygulanmalıdır.