Diyabet ve periodontal hastalık ilişkisi, diş sağlığı uzmanlarının sık sık hatırlattığı bir konudur. Her iki hastalığın gelişim gösterme sürecinde birbiriyle bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Bu bakımdan diyabet yani şeker hastalığı olanlarda periodontal hastalık riskinin ortaya çıkması söz konusudur. Daha sağlıklı bir hayat yaşayabilmek ve diş sağlığını korumak için periodontal hastalık riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Bu yazımızda diyabet ve periodontal hastalık ilişkisi hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Diyabet Nedir?
Diyabet hastalığı, pankreas organının kanda bulunan glikoz miktarını dengeleyen hormon olan insülini yeterince üretmediğinde ortaya çıkar. İnsülin eksikliği yüzünden dolaşımdaki kan içinde yüksek glikoz seviyeleri ortaya çıkar. Dolayısıyla kanın içeriğindeki glikoz ne kadar fazlaysa, bu durum kan damarlarına ve sinirlere zarar vermektedir. Diyabet, diş etleri dahil kan dolaşımı olan vücudun herhangi bir yerinde etki gösterebilir. Diş hekimleri ve diş sağlığı uzmanları da bu bakımdan diyabet ile diş eti hastalıklarının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtmektedir.
Periodontal Hastalık Nedir?
Diş eti hastalığı olarak da bilinen periodontal hastalıklar, dişleri çevreleyen ve destekleyen kemiklerin zayıflamasından kaynaklanır. Bu tip rahatsızlıklar başta ufak belirtilerle ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde hastada diş kaybına kadar yol açabilir. Günümüzde diyabet hastalığı olan kişilerin periodontal hastalığa yakalanma olasılığının yüksek olduğu saptanmıştır. Diyabet hastalığı olan kişiler, kandaki yüksek glikoz miktarı yüzünden genel olarak enfeksiyonlarla mücadele etmekte zayıf kalırlar. Bu durum periodontal hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Periodontal Hastalık Neden Olur?
Periodontal hastalığın sebepleri diyabet gibi kandaki şeker seviyesinin kontrolden çıktığı durumlarla ilgili olabilir. Kan damarlarına zarar veren bu diyabet periodontal bölgede hastalıklar meydana getirebilir. Ayrıca diyabet ve periodontal hastalık ilişkisi dışında periodontal rahatsızlıklara yol açan diğer sebepler şunlardır:
- Bazı ilaçların yan etkisi
- Viral enfeksiyon
- Ağız bakımına yeterli özenin gösterilmemesi
- Düzenli sigara içmek
- Bağışıklık sistemini zayıflatan tıbbı durumlar
Periodontal Hastalığın Gelişiminde Diyabetin Etkisi
Periodontal hastalıkta diyabetin etkisi, insülin direncinin düşmesiyle birlikte görülür. Diyabet yüzünden kan damarları kalınlaşır ve besin maddeleriyle kan akışının zayıflaması kaçınılmaz olur. Bu durum, dişleri çevreleyen periodontal bölgedeki kemiğim yanı sıra diş etlerini de zayıflatır. Zayıflayan diş etleri enfeksiyonlara meyilli hale gelir. Ayrıca diyabet hastalığının tükürükteki glikoz seviyesini de arttırdığı tespit edilmiştir. Bu nednle ağızda bulunan zararlı bakteriler glikozdan beslenerek çeşitli diş problemlerine davetiye çıkarı. Ağızdaki bakterilerin yol açtığı hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Diş plağı
- Tartar
- İltihaplı diş etleri
- Diş etlerindeki hassasiyet
Periodontal Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Periodontal hastalık semptomları her insanda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ancak pek çok diş eti hastalığında olduğu gibi periodontal hastalık belirtileri de belirli bir grup haline alınabilir. Diş hekiminin muayenesi sırasında görülen periodontal hastalık belirtileri şunlardır:
- Diş eti kanaması
- Diş etinin şişmesi
- Dişlerin gevşemesi
- Sürekli ağız kokusu
- Dişlerde diş eti arasında iltihap
Periodontal Hastalığı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Periodontal hastalığı engelleme yöntemleri arasında uzman diş hekimlerinin tavsiyelerine uyulması gerekir. Kapsamlı ve düzenli ağız bakımı yapıldığında periodontal hastalıkları önlemek mümkündür. Dişleri her gün iki kez fırçalamak, her gün iş ipi kullanmak ve dildeki bakterileri dil temizleyici ile süpürmek çok faydalıdır. Her gün ağız bakım suyu kullanıldığında periodontal hastalıkların ortaya çıkma riski azalır. Ayrıca diyabet ve periodontal hastalık ilişkisi bakımından kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak da çok önemlidir. Şeker hastalığı ve diş eti hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinen sigarayı bırakmak tavsiye edilir.