Diş Taşı (Tartar) ve Plak Nasıl Oluşur Nasıl Kurtulunuz?

Diş taşı ve plak oluşumu, ağız bakımına yeterince özen gösterilmediği durumlarda meydana gelir. Tüketilen gıdaların temizlenmemesi durumunda diş yüzeyine yapışması zamanla diş taşı veya tartar oluşumunu tetikler. Diş taşı genellikle dişlerin arkasında, alt dişlerde ve kafa dişlerinin yanak kısmında oluşur. Diş taşı ve plak oluşumuyla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı oluşumu özellikle diş fırçalama sırasında fırçanın çok sık temas etmediği yerlerde meydana gelir. Diş taşı, dişin yeterli seviyede fırçalanmaması halinde, dişe yapışan gıda artıklarından meydana gelir. Tüketilen tüm gıdalar dişe yapışınca zamanla bu bölgede bakteri oluşturur. Bakteri oluşumu çok kısa bir zaman içinde gerçekleştiği için dişler fırçalanmazsa sertleşip katılaşır. Diş yüzeyine yapışan maddelerin sertleşmesinde tükürük de etkili olur. Tükürük bu maddeleri iyice sert forma sokarken mineralleşen bakteri kalıntıları diş taşına sebebiyet verir. 

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş taşı oluşum nedenleri dişin yeterli seviyede fırçalanmaması ve ağız bakımının ihmal edilmesidir. Dişlerin arkasında sarı veya kahverengi tonlarında bir görünüm meydana getiren diş taşı düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Hemen hemen herkesin yaşadığı sağlık problemlerinden olan diş taşı zamanında temizlenmez ise ileri düzeye geçer. İleri düzeyde diş taşları diş eti kanamaları gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Diş taşı temizleme işlemleri hem evde hem de diş hekimi tarafından klinik ortamında yapılabilir. 

Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?

Diş taşının semptomları gözle görülür biçimde takip edilebilir. En çok alt dişlerin arka kısmında oluşan diş taşı, genellikle diş fırçasının ulaşamadığı bu bölgede görülür. Zamanla dişlerde hasar meydana getiren diş taşlarının belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • İlk aşamada diş taşını fark etmek zor olsa da sarı veya kahverengi tonlarında bir yapı görülür.
  • İyice sertleşen tartar diş fırçasıyla temizlenmiyorsa diş taşı oluşumu vardır. 
  • Diş taşı ilerleyen süreçte diş çevresinde tahrişe neden olur. 
  • Diş iltihabı ve diş kanamaları diş taşı belirtileri arasındadır.
  • Apse, şişlik ve dişin alt kısmının kararması diş taşına işaret eder. 

Diş Taşı Nasıl Geçer?

Diş taşı tedavisi genellikle uzman diş hekimleri tarafından 6 ayda bir gerçekleştirilen muayenelerde yapılır. Diş hekimleri diş taşını temizlerken öncelikle plak ve tartarı temizler. Bu işlemde genellikle ultrason cihazlar ve diş hekimi aletleri kullanılır. Diş taşları cihazlar yardımıyla temizlendikten sonra dişleri parlatma işlemine geçilir. Diş parlatma işlemi dişin yüzeyini değiştirdiği için diş taşı oluşumunu bir süreliğine engelleyici avantaj sağlar. 

Evde Diş Taşı Temizliği Yapılır Mı?

Evde diş taşı temizliği yapmak için özel olarak üretilmiş aletleri kullanmanız yeterli olacaktır. Fakat diş taşı temizleme için üretilen ekipmanlara sahip olsanız bile bunları dikkatli bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir. Aksi halde diş minesine ve diş etlerine zarar verirseniz daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riskiniz vardır. Diş ipi ve sivri diş taşı temizleyici ekipmanları kullanarak evde kendi başınıza diş taşlarını temizleyebilirsiniz. Tüm dişlere diş ipi ile müdahale ederek diş taşını döktükten sonra dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız tavsiye edilir. 

Diş Taşı Temizliğinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş taşı temizliği sonrası en az 2 saat boyunca herhangi bir gıda tüketilmemesi tavsiye edilir. İşlem dişlerde hassasiyet yarattığı için 24 saat boyunca sıcak veya soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır. Diş taşı temizliği sonrasında hafif ağrı meydana gelmesi normaldir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipiyle temizlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir