Ağrımayan diş apsesi başlangıç aşamasında hastalarda ciddi etkiler yaratmasa da zaman içinde çok ciddi sağlık sorunları görülebilir. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının bir çoğunda olduğu gibi diş eti apsesi de hastaların yaşam kalitesini düşüren önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Fistül ya da bilinen yaygın adıyla diş eti apsesi, gündelik hayatı kötü etkilemektedir.
Diş eti ve dişler arasında cepler oluştuğu durumda genelde kendini gösteren diş eti apsesi, içi iltihap dolu keseciklerden meydana gelmektedir. Diş eti apsesinin ortaya çıkmasında en temel etkenlerden biri ise ağız bakımına ve hijyene yeterli özenin gösterilmemesidir. Diş eti apsesi oluşumu sonrasında en kısa sürede uzman hekime başvurulması gerekecektir.
Diş Eti Apsesi Nedir?
1 aydır geçmeyen diş apsesi görünümü başta olmak üzere ortaya çıkan diş eti apsesi, dişler ve diş etleri arasında cepler oluştuğu zaman ortaya çıkmaktadır. Bu cepler ağız içindeki zararlı bakterilerin yer almasıyla içi iltihaplı kesecikler haline gelmektedir. Farklı birçok neden bağlı olarak diş etinin doku bütünlüğünün bozulması ve ağız içi mikroorganizmaların da etkisiyle bu iltihaplanma oluşabilir. Periodontit ve gingivit gibi iltihaplı diş eti hastalıklarının da bu kapsamda ortaya çıkması mümkündür.
Diş eti apsesi hem mikroorganizma içeriği hem de iltihabi sıvı barındırması nedeniyle enfeksiyon kaynağı görevi görmektedir. Tedavi edilmedi takdirde daha derin dokulara da nüfuz ederek çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diş Eti Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti apsesi belirtileri ortaya çıktığı ilk andan itibaren hastaların en kısa sürede tedavi için ilgili sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Diş etinde meydana gelen yaygın problemlerden olan diş eti apsesi, ağız içi dokularda, çeneye, kulağa ve boyna yayılım gösteren ağrılarla ortaya çıkabilir.
Diş eti apsesinin yaygın olarak gözlemlenen belirtilerinden bazıları kısaca şunlardır:
- Diş etlerinde kızarıklık, ödem ve hassasiyet,
- Diş eti kanamaları,
- Yüzde belirginleşen şişlik,
- Isırma ve çiğneme sırasında ağrı,
- Kötü ağız kokusu,
- Ateş,
- Diş hassasiyetleri,
- Kulak, çene, boyna vuran ağrılar vb.
Diş eti apsesine işaret eden belirtilerden biri veya birkaçının olması halinde vakit kaybedilmeden uygun tedavilere başlanması gerekecektir. Diş eti apsesi belirtilerinin doğru analiz edilmesi ve buna uygun tedavi yapılması gerekmektedir.
Diş Eti Apsesi Neden Olur?
Diş eti apsesi sebepleri arasında birçok farklı unsur bulunmaktadır. Temelde mikroorganizmaların diş etinde enfeksiyona yol açmasını kolaylaştıran faktörlerin sonucunda gelişen bir sorun olan diş eti apsesi, yetersiz ağız hijyeni sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda diş eti apsesinin başlıca nedenleri kısaca şöyledir:
- Gıda artıkları,
- Fiziksel travmalar,
- Diş çürükleri,
- Yetersiz ağız hijyeni,
- Gingivit, periodontit gibi diş eti iltihaplanmaları vb.
Diş eti apsesinin oluşumunda etkili olan unsurların geneli gündelik alışkanlıklara dayanmaktadır. Farklı bir sağlık nedenine dayanmayan diş eti apsesi genelde yetersiz bakım nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Diş Eti Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti apsesi tedavisi genelde apse içeriğinin boşaltılması ve enfeksiyonun tedavi edilmesine yöneliktir. Apse gelişiminde etkili olan nedenlerin doğru tespit edilerek giderilmesi, apsenin tekrarlanmasının önlemede oldukça önemlidir. Hekim tarafından yapılacak değerlendirme sonucu apse dokusu tespit edilmesi halinde uygun tedaviye en kısa süre içinde başlanmalıdır.
Tedavinin ihmal edilmesi halinde bu rahatsızlık çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş eti apsesi kapsamında genelde antienflamatuar içerikli ilaçlar, antiseptik gargara solüsyonları gibi temel unsurlar tedavide tercih edilen yöntemler arasında gösterilmektedir. iz.