Diş Çürüğüne Ne İyi Gelir, Nasıl Temizlenir?

Diş çürüğü tedavisi ve temizliği küçük büyük demeden herkesi yakından ilgilendiren bir sağlık sorunudur. En sık görülen diş hastalıklarının başında yer alan diş çürüğü, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Eğer diş çürüğüne yeterince dikkat edilmemesi ve tedavide geç kalınması durumunda dişin dokusu tamamen deforme olabilir ve bu yüzden dişin çekilmesi gerekebilir. Diş kaybına yol açabilen diş çürüğü temizliği hakkında bilinmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Diş Çürüğü Nedir?

Dişin çürümesi adından da anlaşıldığı gibi diş dokusunun sağlığını kaybedip deforme olması anlamına gelir. Dişin tepe noktası başta olmak üzere her kısmından çürüme meydana gelebilir. Diş minesinin kendine has sert dokusunun kaybolmasına yol açan bu sağlık sorunu en yaygın diş hastalıkları arasında yer alır. Diş çürüğü aniden gelişmediği ve zamanla meydana gelen bir sorun olduğu için düzenli olarak diş hekimi muayenesine gidilmesinin önemi fazladır. Erken evrede diş çürüğünü tespit etmek dişin daha fazla zarar görmeden kurtarılmasını sağlar. Ancak tedavisi geç kalınmış bir diş çürüğü vakasında diğer dişlerin sağlığını korumak için bu dişin çekilmesi zorunlu olmaktadır.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş çürüğü iyileşmesi için erken dönemde teşhis çok önemlidir. Bu yüzden uzmanlar, düzenli olarak diş hekimlerine muayeneye gidilmesini tavsiye etmektedir. Birinci aşamada diş çürüğü henüz başlangıç aşamasında olduğu için dişin yüzeyinde soluk renkli lekelenmeler ve küçük delikler görülebilir. İkinci aşamada delikler çürüğe dönüşür ve net bir çürük görünümü ortaya çıkar. Üçüncü aşamada dişin sert tabakası formunu kaybeder ve çürük dişin sinir bulunan iç kısmına sirayet eder. İşte bu aşamada diş hassasiyeti ve ağrılar yaygınlaşır. Dördüncü aşamada çürük dişi tamamen sarıp formunu bozabilir. Bu durumda dişe acilen müdahale edilmesi gerekir aksi takdirde diş çürüğü temizliği yapılmazsa diş kaybı kaçınılmazdır. 

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüğü tedavisi yaparken uzman diş hekiminin tavsiye ettiği yöntemler uygulanmalıdır. Tek bir seansta veya birden fazla seansta diş çürüğünü tedavi etmek mümkündür. Kişinin dişlerinde birden fazla çürük varsa ve çürüme seviyesi ilerlemişse buna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Diş çürüğü tedavilerinde en çok uygulanan yöntemler şunlardır:

  • Diş çürüğü temizleme işlemi 
  • Dişe kompozit dolgu işlemi 
  • Kanal tedavisi 
  • Diş çekimi 

Diş Çürüğü Temizleme 

Çürük dişleri temizleme sürecinde uzman diş hekimlerinin kullanacağı yöntemler hastaya göre değişiklik gösterebilir. Diş hekimi öncelikle hastayı gözle muayene eder ve diş etlerine iğne yaparak lokal anestezi uygular. Diş hekiminin diş çürüğü temizlerken gerçekleştirdiği aşamalar şu şekildedir:

  • Anestezi sonrasında dişteki çürük tabaka özel aletlerle kazınır ve diş minesinden ayrılır. 
  • Dişe gerekli medikal ürünler sıkılarak çürükten arındırılır.
  • Çürük birinci aşamadaysa ek işlem yapılmadan hasta evine gönderilir. 
  • Diş çürüğü başlangıç aşamasındaysa düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve gargara gibi tavsiyeler yapılır. 
  • Diş çürüğü ilerlemiş bir aşamadaysa kompozit dolgu malzemesi ile kapatılarak diş formu onarılır. 
  • Çürük durumu dişi komple sarmış vaziyetteyse kanal tedavisi uygulanıp uygulanamayacağı tetkik edilir. 
  • Kanal tedavisinde dişin enfeksiyon durumuna göre diş içindeki sinirler ve diş özleri tamamen alınır ve çürük yaratan enfeksiyon temizlenir. 

Görüldüğü üzere diş çürüğünün tedavisinde, dişteki çürük durumuna göre farklı yöntem ve teknikler uygulanmaktadır. Diş çürüğü ilerleyebilen bir sağlık problemi olduğu için mutlaka dikkate alınmalıdır. Diş çürüğü ilk safhalardaysa evde düzenli ağız ve diş bakımı yaparak diş çürüğü temizliği ile ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir