Diş Çürüğü Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüğü ve tedavi yöntemleri küçük büyük demeden her yaştan kişiyi doğrudan ilgilendiren bir durumdur. Dişinize düzenli olarak bakım uygulayıp hijyen koşullarına dikkat etmenize rağmen çeşitli sebeplerden dolayı çürük oluşabilir. Özellikle fazla ağrı yapmadığı için çürümeye başlayan dişlerin göz ardı edilmesi, ileride daha büyük sorunlarla karşılaşılmasına yol açar. Diş çürüğünün mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereklidir. Bu yazımızda diş çürüğü ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gereken detayları bulabilirsiniz. 

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü oluşumu, diş yapısı içinde oluşan bir delik olarak adlandırılabilir. Çok küçük boyutlarda başlayıp tedavi edilmediğinde zamanla büyüyen çürükler dişin tamamını ele geçirebilir. Diş çürüğü ilk etapta ağrı yapmadığı için fark etmek oldukça zordur. Erken diş çürüğü tedavisinin en pratik yolu, düzenli diş muayenesinden geçmektedir. Dünyada en yaygın sağlık sorunları arasında gösterilen diş çürüğü zamanında tedavi edilmediğinde diş kaybına bile yol açabilir. 

Diş Çürüğü Neden Olur?

Diş çürüğü nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bir dişin çürüyüp fonksiyonu kaybetmesi ya da kötü görünmesine yol açan faktörler çeşitlidir. Küçük büyük demeden herkesin karşılaşabildiği sağlık sorunlarından diş çürüğü nedenleri arasında şunlar öne çıkmaktadır:

  • Tüketilen gıdalardan ağız ve dişte kalan bakteriler
  • Asit ve gıda kalıntılarının neden olduğu plak oluşumu 
  • Aşırı şekerli ve asitli yiyecek – içecek tüketimi 
  • Ağız bakımına ve hijyenine yeterli önem vermemek 
  • Yanlış ve yetersiz diş fırçalama alışkanlıkları
  • Dip işi kullanmama
  • Ağız kuruluğu 
  • Yeterli miktarda florür almama
  • Anereksi veya bulimia gibi yeme bozukluklarının neden olduğu istifra
  • Mide asidinin diş minesini delmesine yol açan reflü hastalığı 

Görüldüğü üzere dişlerde çürük problemine yol açan sebepler epey çeşitlidir. Diş çürüğü ve tedavisinde bu nedenlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi önemlidir. Bu yüzden diş çürüğü belirtilerine dikkat edilmeli ve düzenli diş muayenesine aksatılmadan gidilmelidir.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğü semptomları, gözle görülebileceği gibi ilk bakışta fark edilmesi mümkün olmayacak derecede gizli olabilir. Diş çürüklerini erken dönemde fark etmek, kısa sürede tedavi görmek açısından son derece avantajlıdır. Genellikle diş çürüğü belirtileri şu şekilde ortaya çıkar:

  • Dişte aşırı hassasiyet 
  • Dişlerde ağrı 
  • Diş üzerinde dışarıdan görülen bir delik
  • Dişte siyah veya beyaz lekelenmeler 

Bu belirtilere dikkat ederek dişin çürümeye başlayıp başlamadığı ark edilebilir. Ancak bazı durumlarda diş çürüğü belirtileri çok geç ortaya çıkabilir. Bu yüzden düzenli diş muayenesine giderek diş hekiminin kontrolü ile bu tür risklerin tespit edilmesini sağlamak doğru olacaktır. 

Diş Çürüğü Tedavisi 

Diş çürüğü tedavi yöntemleri, hastanın yaşadığı belirtilere ve dişin çürük durumuna göre farklılık gösterir. Oral muayene yapılarak diş çürüklerinin tedavi yöntemleri net bir şekilde belirlenir. Diş çürüğünün tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem dolgu tedavisdiir. Diş hekimi diş matkabı kullanarak çürüyen bölgeyi temizler. Dişin boş kalan kısmı, estetik ve işlevsel olarak önceki formunu aratmayacak bir şekilde kompozit madde ile doldurulur. Erken teşhis diş çürüklerinin tedavisinde dolgu yöntemi son derece etkilidir. 

Kuron tedavisi orta ve üst düzey çürükler için idealdir. Bu tür durumlarda dişin üzerine özel üretim bir kapak yerleştirerek dişin çürükten arındırılması sağlanır. Erken aşamada fark edilmeyen diş çürükleri ilerleyerek dişin içindeki sinirlerin ölmesine yol açabilir. İşte bu tür durumlarda kanal tedavisi kaçınılmaz olur. Diş çürüğü kanal tedavisinde diş hekimi, çürük dişin sinirlerini kaldırıp iç kısmı tamamen temiz hale getirir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir