Ağız içi yara çeşitleri birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yaraların tedavisinde ise yara oluşumunu tetikleyen nedenlere bağlı olarak çözümlerin sunulması gerekecektir. Ağız bölgesinde meydana gelen yaralar hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğü için en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ağız içi yara çeşitlerinden bazıları ise kısaca şunladır:
- Alf
- Uçuk
- Eritoplaki
- Pamukçuk
Yaygın olarak görülen bu ağız içi yaraların her biri farklı belirtiler göstermektedir. Alf yaralarında genelde yaranın üst tarafı beyaz olmaktadır. Ağız içi yaraların en yaygınlarından biridir. Dudaklarda bu yaralara pek rastlanmamaktadır. Ağızdaki yaralar arasında ayrıca pamukçuk ise bir çeşit mantar türüdür. Bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Bu tür yaraların hepsinin farklı nedenleri olabilir. Tedavi süreci de sorunun temel kaynağına göre yapılmalıdır.
Ağızda Yara Neden Çıkar?
Ağız içi yaraları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Temel nedenleri arasında ağız bakımına ve hijyene dikkat edilmemesi ve beslenme alışkanlıkları gösterilebilir. Özellikle düzenli ağız bakım rutinlerinin yapılmaması halinde ağızda yara oluşumuna rastlanmaktadır. Fakat bu tek başına etkili unsur değildir. Ağızda yara oluşumuna birçok unsur etki edebilir.
Günümüzde yaygın olarak hastalarda ağız yaralarına neden olan unsurlardan bazıları kısaca şunlardır:
- Vitamin eksiklikleri,
- Genetik yatkınlık faktörü,
- Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar,
- Güçsüz bağışıklık sistemi,
- Kullanılan ilaçların yan etkileri,
- Ağız bakımına özen gösterilmemesi vb.
Ağız yaraları farklı hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağız yaraları farklı hastalıklara işaret edebileceği için asla ihmal edilmemelidir.
Ağızdaki Yaralar Nasıl Geçer?
Ağız yarası ilacı tercih edilirken uzman hekim görüşü alınması gerekecektir. Yapılacak tetkikler sonrasında hastalarda ağız yarasına neden olan temel unsurun belirlenmesinin ardından uygun tedavi metotları uygulanmaktadır. Kişinin ayrıca tedavi sürecinde belirli gündelik alışkanlıklarında da değişikliğe gitmesi istenebilir.
İlaç tedavilerinin yanı sıra bazı doğal tedavi yöntemleri de etkili olabilir. Özellikle karbonat ve tuzlu su karışımı ile ağzın çalkalanması fayda sağlayabilir. Ada çayı ve çeşitli bitkisel ürünlerin de kullanımı bu yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ağızdaki yaralar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği için mutlaka uzman hekime başvurmak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak gerekecektir.
Ağız İçi Yaralar Neyin Belirtisidir?
Ağız içi yaraları görüntüsü ve belirtileri başlı başına kendisi bir hastalık olarak kabul edilebileceği gibi farklı hastalıkların da ilk işaretlerini veriyor olabilir. Enfeksiyon kaynaklı bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı olarak ağız içi yaralar meydana gelebilir. Ağız içi yaraların ortaya çıkması halinde en kısa sürede uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Ağız içi yara çeşitlerinin her biri farklı şekilde tespit edilmektedir. Göstermiş olduğu bu belirtilerin doğru algılanması ve buna göre tedavinin uygulanması gerekecektir. Ağızda yara oluşumunun birçok nedeni olabileceği gibi çoğu zaman vitamin ve mineral eksiklikleri bu durumun temel nedenleri arasında sayılmaktadır.
Geçmeyen Ağız İçi Yarası Nedenleri Nelerdir?
Geçmeyen ağız yarası nedenleri zaman zaman genetik ve sistemik hastalıklardan da kaynaklanmaktadır. Öte yandan ilaç kullanımı da ağızda yara oluşumunu tetikleyen başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Hormonal değişiklikler de bu tür sorunlara kapı aralayacaktır.
Stres sonrasında da zaman zaman bu tip yaralara rastlanmaktadır. 21 ila 1 ayı geçen yaralar olması durumunda ağız yaralarının tedavisi için mutlaka tıbbi tedavi alınması gerekecektir. Genelde kısa süreli olan bu yaraların geçmemesi veya çok sık tekrar etmesi ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Ağızdaki yaralar tedavi edilmezse ilerleme gösterebilir.