Dişlerdeki hassasiyet nedenleri ve tedavisi, her yaştan kişinin merak ettiği bir konu olabilir. En yaygın görülen diş problemleri arasında yer alan diş hassasiyeti, özellikle sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesinde ortaya çıkar. İnsanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kadar ileri boyutlara ulaşabilen diş hassasiyetini dikkate almak ve buna göre tedavi yöntemleri uygulamak gereklidir. Dişin gözenekli dokusu olan dentin açığa çıktığında dişte hassasiyet oluşabilir. Bu yazımızda hassas dişler hakkında oluşma nedenleri ve tedavi yöntemleri gibi bilinmesi gereken detayları bulabilirsiniz.
Diş Hassasiyeti Nedir?
Hassas dişlerin oluşumu pek çok farklı faktöre göre ortaya çıkabilir. Adından da anlaşılacağı üzere dişteki hafif sızı ve ağrı hissiyatı dişin hassasiyet kazandığını gösterir. Dişin en sert dokusu olan diş minesinin zamanla deforme olması, çeşitli uyaranların dişin içindeki sinir ve kan damarları bulunan dokuya temas etmesine neden olur. Bu da diş hassasiyeti meydana getirdiği için insanın yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.
Diş hassasiyeti zamanında dikkate alınmazsa bu sorun ilerleyebilir. Genellikle diş çürüklerinin sebep olduğu diş hassasiyetine erken müdahale edilmediğinde kişi günlük aktivitelerini kısıtlamak zorunda kalabilir. Örneğin diş fırçalama gibi her gün yapılması gereken bir aktivite bile hassas dişlere sahip kişiler için işkenceye dönüşebilir. Sıcak ve soğuk içecekleri tüketmekte zorlanan kişilerin de dişlerinde ciddi seviyede hassasiyet oluşabilir.
Diş Hassasiyetinin Nedenleri Nelerdir?
Hassas dişlerin oluşma nedenleri genellikle diş çürümesi olarak bilinse de dişlerine çok iyi bakan kişilerde bile ortaya çıkabilir. Diş hassasiyeti temelde dişin en sert dokusu olan diş minesinin aşınıp zarar gördüğünün bir işaretidir. Bu yüzden hassas dişler yüzünden dişlerinde sürekli sızlama ve ağrı çekenlerin diş minesini koruması gerekir. Diş hekimlerine göre diş hassasiyetinin nedenleri arasında şunlar olabilir:
- Diş çürükleri ve bakteri oluşumu
- Dişin iç yapısına ulaşan enfeksiyon
- Diş kırılması veya çatlaması
- Diş eti çekilmesi
- Diş gıcırdatma veya sıkma
- Dişlerin yeterli bakımdan geçmemesi
- Profesyonel diş beyazlatma sonucu geçici hassasiyet
- Dişleri fırçalarken çok sert baskı uygulamak
- Diş fırçasının sert kıllı olması
Hassas Dişlere Sahip Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Diş hassasiyetinde dikkat edilmesi gerekenler insanın yaşam kalitesini en üst seviyede tutmasına yardımcı olur. Dişlerinde hassasiyet bulunan kişilerin farklı sağlık sorunları yaşamasına rağmen belirtileri aynıdır. Bu yüzden dişleri sızlatan durumlara karşı dikkatli olunması gerekir. Eğer hassas dişlere sahipseniz bu kriterlere göre önleminizi almanız tavsiye edilir:
- Aşırı soğuk içecekler tüketmemek
- Sıcak içecekler tüketmemek
- Diş fırçalarken nazik olmak
- Soğuk havalarda ağız ve dişleri korumak
- Gece diş gıcırdatma ve sıkma varsa plak kullanmak
- Diş kırıklarını tedavi ettirmek
- Diş çürüklerini tedavi ettirmek
- Ağız ve dişe travma yaşatabilecek darbelerden kaçınmak
Hassas Diş Bakımı Nasıl Olur?
Diş hassasiyeti bakımı yapılırken diş hekimlerinin tavsiyelerine uygun bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Diş fırçasının ağza uygun boyutlarda olması ve fırça kullarının çok sert olmamasına dikkat edilmelidir. Dişleri fırçalarken oval hareketlerle çok fazla bastırmadan, nazik bir şekilde fırçalama yapılmalıdır.
Hassas Dişler Nasıl Tedavi Edilir?
Diş hassasiyetinin tedavisi yapılırken uzman diş hekiminin belirleyeceği yöntemler uygulanmalıdır. Ağız ve diş bakımını en ideal seviyede tutan kişilerde bile örneğin diş sıkma alışkanlığı yüzünden hassasiyet oluşabilir. Bu sebeple diş hassasiyeti olan kişinin öncelikle diş hekimine giderek kapsamlı bir oral muayeneden geçmesi gerekir. Bunun ardından hassas dişler neden olan faktörler ortadan kaldırılarak gerekli tedavi koşulları sağlanabilir.